1785 Cider

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2023 has hardly begun, but we already have a new product for you. It was a long time in the making - over 2 years in fact - but now it is finally ready. We are very excited to announce the 2021 vintage of our popular Mistelle. Not a moment too soon either: The last bottle of Mistelle 2020 just went out the door.

 

Mistelle is our interpretation of Pommeau de Normandie: a marriage of apple brandy and fresh apple juice. At 17-19% alcohol it does not undergo fermentation and retains all of the fruitiness and natural sugars of the apple. We distill the brandy from our previous year's cider and then mix it at harvest season with juice, fresh out of the press: 100% heirloom apples, completely natural and unfiltered. Finally, it ages for at least a year. This is the most sublime and intense expression of the fruit.

But why are there two different labels you ask? Because you can now choose between different styles:

  • Glass: aged exclusively in glass carboys, it retains a maximum of fresh fruit and acidity, balanced by the natural sweetness of the apples. Approachable and uncomplicated, it makes a wonderful aperitif, long drink or cocktail.
  • Oak: after a year in an oak barrel, this version of Mistelle is rich, smooth and complex. Savor it in a brandy snifter at room temperature to experience the amazing depth of aromas. 

Both are delicious in their own way, depending on mood and occasion. 

These batches are very limited: only 100L of each. But fear not, Mistelle 2022 is already in barrel and embarking on its slow journey of maturation, destined to be released in early 2024. Above all, a great Mistelle requires patience.

 

2023 hat kaum begonnen, aber schon steht das erste neue Produkt für Sie bereit. Was lange währt wird endlich gut - tatsächlich hat es über zwei Jahre gedauert - aber jetzt ist es soweit. Wir freuen uns, Ihnen den Jahrgang 2021 unseres beliebten Mistelle vorzustellen. Keinen Augenblick zu früh - der Jahrgang 2020 ist gerade ausverkauft.

 

Mistelle ist unsere Interpretation des Pommeau de Normandie: die Vermählung von Apfelbrand und Apfelsaft. Mit 17-19% Alkohol findet keine weitere Gärung statt. Die ganze Süße und Fruchtigkeit des Apfels bleiben so erhalten.

 

Den Brand destillieren wir aus dem Cider des Vorjahres. Er wird dann zur Erntezeit mit dem frischgepressten Saft vermischt. 100% naturbelassenes Streuobst, ohne Zusätze oder Filtrierung. Darauf folgt eine Reifezeit von mindestens einem Jahr. Das Ergebnis: der vollendete und intensivste Ausdruck des Apfels.

Warum zwei verschiedene Flaschen? Weil dieses Jahr zwei Varianten zur Auswahl stehen:

  • Glass: durch die Reifung im Glasballon wird besonders viel Frucht und frische Säure bewahrt, die von der natürlichen Süße perfekt ausbalanciert wird. Zugänglich, unkompliziert, ein herrlicher Aperitif oder Basis für einen Long Drink oder Cocktail.
  • Oak: nach einem Jahr im Eichenfass ist diese Variante rund und geschmeidig, vielschichtig und komplex. Geniessen Sie ihn bei Raumtemperatur im Cognacschwenker. So offenbart sich die ganze Fülle der Aromen. 

Beide sind auf ihre Weise köstlich, je nach Laune und Anlass. 

Allerdings gibt es von jedem gerade einmal 100L. Aber keine Bange, der Mistelle 2022 ruht schon im Fass, am Anfang seiner langen Reifezeit. Wie so oft beim Cider ist Geduld die wichtigste Zutat.

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